Koliko obrokov na dan?

Pogostokrat slišimo vprašanja, koliko obrokov na dan je potrebnih za zdravo telo in dobro počutje. Ravno toliko kot je vprašanj, je tudi odgovorov oz. so si mnenja o tem, koliko obrokov dnevno je potrebno zaužiti, različna. Seveda je vsak organizem nekoliko drugačen, zato je svoje prehranjevalne navade vsekakor smiselno prilagoditi potrebam telesa. Pa vendar, pomembno je, da je hrana, ki jo uživamo raznolika in pomembno je, da presnova neprestano deluje. Pojesti torej pet manjših obrokov je veliko bolj zdravo, kot pojesti dva obilna. Obilni obroki namreč delujejo utrujajoče, obremenjujejo prebavne organe in krvni obtok.

Z zaužitjem 5 manjših in raznolikih obrokov, bomo telesu naredili veliko dobrega ker

  • Se Izognemo napihnjenosti

Vam je poznana situacija, ko se lačni kot volk usedete za mizo, se napokate, potem pa obsedite na stolu in se sprašujete, če se je bilo vredno tako najesti? Ne počutite se dobro, ste napihnjeni in najraje bi se ulegli in malo zadremali.

  • Zagotavljamo konstantno raven glukoze v krvi

Nihanje krvnega sladkorja povzroča padec energije in zaspanost in zato se po obilnem obroku počutite tako utrujeni, da bi se najraje malo ulegli in zadremali. Nihanje krvnega sladkorja ponavadi občutimo tudi takrat, ko rečemo, da »nam je padel cuker« in, da moramo nujno pojesti malo čokolade.

  • Nismo razdražljivi

Se znajdete kdaj v krogu ljudi, ki, ko so lačni postanejo tečni, mislijo samo na hrano in je edina rešitev za umiritev situacije hrana? Ali pa ljudi, ki se pripravljajo na poletje in so na »strogih shujševalnih dietah«? Bolje, da jih pustite pri miru in ne drezate vanje.

  • Zagotavljamo optimalno raven hranilnih snovi, ki se kopičijo v telesu

Naše telo določenih hranilnih snovi ne more skladiščiti v velikih količinah. Lahko na primer naenkrat pojeste kilogram pomaranč, a vendar si bo telo vzelo vitamina C le toliko, kot a tisti trenutek potrebuje, preostanek pa bo ostal neizkoriščen.

Jejte raznoliko hrano, večkrat na dan. Jejte počasi in z užitkom. Telo vam bo hvaležno.