Kako zdravo je jesti avokado?

19.3.2019

Kaj se pravzaprav skriva za zgodbo o avokadu? Ali je res tako dober za vas, da bi premagali morebitni odpor do hrane, ki je svetlo zelene barve?
Če imate radi avokade, veste, da so to slastni plodovi z gladko kremasto teksturo. Prav tako veste, da najdemo avokade danes praktično povsod. Namesto majoneze, lahko na primer uporabite kar pire avokada.
Za krepitev zdravja dodajte avokado v sladice in napitke. Naredite lahko svoj lastni avokado sladoled in prav odlični so popečeni. Če ste ljubitelj koktejlov, jih lahko celo pretvorite v slasten daiquiri. Prav fantastični so kot maska za obraz in verjetno je ni uporabe, za katero na internetu ne bi našli ustreznega recepta.

Avokado je prava zakladnica hranilnih snovi. V enem sadežu dobite prav vse (Načeloma naj bi pojedli zgolj 1/3, vendar le kdo bi se lahko uprl?)
240 kalorij
3 grami proteinov
12 gramov ogljikovih hidratov (9 od tega je topnih vlaknin)
24 gramov zdrave maščobe
Nič holesterola
6% priporočene dnevne količine železa, fosforja, cinka
12% priporočene dnevne količine vitamina C, tiamina, magnezija, mangana
18% priporočene dnevne količine vitamin E, niacina, B6
24% priporočene dnevne količine riboflavina
30% priporočene dnevne količine vitamina K, folne kisline, bakra
45% priporočene dnevne količine pantotenske kisline

Kaj vse to pomeni?

Zdravo srce
Če vas skrbi za zdravje vašega srca, jejte avokado in znižali boste vaš krvni pritisk, reducirali trigliceride ter upočasnili nalaganje žilnih oblog. Prav tako boste zmanjšali verjetnost nepravilnosti v bitju srca ter možnost, da vas zadene srčna kap. Pravzaprav lahko en avokado na dan zmanjša verjetnost nenadne smrti zaradi odpovedi srca.

Avokado vsebuje obilico oleinske kisline, ki je večina ljudi ne zaužije dovolj. Tudi kuhanje z avokadovim oljem je zelo zdravo, saj njegova maščoba na vročini ne oksidira, kar je proces, ki naredi maščobo potencialno nevarno za zdravje.

Izguba teže
Kljub visoki vsebnosti maščob v avokadu, lahko z njegovim uživanjem celo shujšate. Vsebujejo namreč tako topne kot netopne vlaknine. Topne so tiste, ki so hrana vašemu črevesju in zdravo črevesje pomeni, da bo to delalo še posebej učinkovito. Poleg tega poskrbijo, da se hrana prebavlja počasneje in s tem izboljšajo njeno absorpcijo. Ker hkrati povečajo kontrolo nivoja sladkorja v krvi, je poskrbljeno za to, da telo ne prične prehitro kopičiti telesne maščobe.

Seveda pri tem ne gre pretiravati z uživanjem tortilj, namočenih v slastno guacamole omako. Za vašo linijo je najbolje, da tortilje zamenjate s kakšno zelenjavo.

Boljši vid
Avokado vsebuje dva zelo pomembna karotenoida – lutein in zeaksantin. Karotenoidi so antioksidanti, ki odstranjujejo proste radikale iz vašega telesa (prosti radikali nastajajo med vsakodnevnimi aktivnostmi). Oba lutein in zeaksantin sta potrebna za zdravje oči. Ta dva karotenoida delujeta dobro ločeno, vendar skupaj delata še bolje.
To sta edini karotenoida, ki se zbirata v rumeni pegi, ki je bistvenega pomena za vid. Študije kažejo močno povezavo med uživanjem avokada ter zmanjšanjem nastanka katarakte in degeneracijo rumene pege.
Preprečevanje razvoja raka
Avokado lahko pomaga preprečevati razvoj raka. V laboratoriju so pokazali, da avokado upočasni rast celic raka prostate. Zdi se tudi, da avokadi zmanjšujejo stranske učinke same kemoterapije.
Poleg tega lahko lutein in zeaksantin zaščitita vašo kožo pred UV žarki (vendar še vedno potrebujete zaščito pred soncem!) in tudi pripomoreta k saniranju od sonca poškodovane kože.

Lajšanje artritisa
Artritis je splošen izraz za bolečine v sklepih. Obstaja več kot 100 vrst, vse pa vključujejo togost sklepov, bolečino in zmanjšan obseg gibanja. Avokado ima visoko vsebnost vitamina E, ki zmanjšuje vnetje. Študije tudi kažejo, da je prehrana z visoko vsebnostjo vitamina E povezana z zmanjšanjem tveganja za poškodbe sklepov.
Študije ekstrakta sojinih in avokadovih olj so obetavne. Študije kažejo, da se kolena in boki z osteoartritisom dobro odzivajo na ekstrakt teh olj.

Čudoviti lasje in koža
Pantotenska kislina (vitamin B5) se nahaja v skoraj vseh izdelkih za nego kože in za nego las. Avokado vsebuje 45% priporočene dnevne količine za pantotensko kislino. B5 kožo navlaži in pomaga pri zdravljenju ranic. Prav tako lahko zmanjša obrazne akne, vključno s hitrejšim celjenjem poškodb.
Ne glede na to, ali avokado jeste, ga namažete po obrazu in laseh ali uporabite avokadovo olje, lahko opazite mlajšo kožo, hitrejše celjenje ranic in manj aken. Glede na vse te koristi za zdravje, avokadu ne morete reči kar enostavno ne.

Zaključek
Kot lahko vidimo, je dobri sloves avokada popolnoma upravičen. Koristen je pravzaprav od glave do pet, saj ni dela telesa, kjer ne bi bil koristen. Dejansko, ko so bili analizirani podatki o zdravju 17.567 ljudi, so bili tisti, ki so jedli avokado, bolj zdravi in z višjim vnosom hranil. Prav tako so imeli za pol manjše tveganje za diabetes in bolezni srca. Prav tako so tehtali manj, imeli nižji ITM in manj maščob na trebuhu.
Ali je vse to res neposredno povezano z avokadom, je nejasno. Vendar pa je jasno, da vas lahko avokado ohrani zdravega. Zakaj ne bi poskusili?

Članek povzet po: http://hhdresearch.org/heres-what-eating-avocado-daily-can-do-with-your-health/9/
Vse informacije, objavljene na tej spletni strani, niso namenjene in ne namigujejo, da so nadomestek za strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo ali zdravljenje. Vsa vsebina, vključno z besedilom, grafikami, slikami in informacijami, ki so na tej spletni strani ali so na voljo na njej, je namenjena samo splošnemu informiranju. Pred vsakim tovrstnim ukrepanjem se posvetujete z zdravstvenim delavcem.