Kaj se zgodi, če prenehamo hoditi v telovadnico?

Kaj se zgodi, če prenehamo hoditi v telovadnico?

 

14.5.2019

Ko nam dnevna opravila dodobra zapolnijo naš vsakdan, je velikokrat telovadnica prva stvar, ki se ji odpovemo. Zgodi pa se tudi, da se poškodujemo ali zbolimo in smo za nekaj časa prisiljeni počivati oz. mirovati in se odpovedati telovadbi. Ne glede na razlog, takšna telovadna abstinenca ni dobra za naše telo in zdravje.

Po prenehanju redne vadbe je skoraj neizogibno povečanje telesne mase, izguba mišic in zmanjšanje zmogljivosti srca in ožilja. Če smo prezasedeni ali bolni, bi morala biti naša prednostna naloga, da ponovno začnemo vadbo, takoj ko bo to mogoče.

Namig

Pri prenehanju telesne dejavnosti tvegate izgubo mišic, povečanje telesne mase in kronične bolezni.

Izgubili bomo mišice

Ne bo minilo veliko časa, da začnemo izgubljati mišično maso in moč po tem, ko smo za dlje časa zapustili telovadnico. Ko ni več mišičnih dražljajev, kot pri treningu vzdržljivosti, mišice nimajo več potrebe po prilagajanju in s tem se preneha njihova rast ter povečanje moči. V bistvu velja: Če mišic ne uporabljamo, jih bomo postopoma izgubili.

Tudi, če telovadnice ne obiskujemo več, a smo še vedno aktivni v vsakdanjem življenju, bo izguba mišic počasnejša, vendar ne veliko. Ko telovadnice ne obiščemo en mesec, bo izguba velikosti mišic in moči precej opazna. Dobra novica je, da ko bomo ponovno nadaljevali s treningom za moč, bo rezultat verjetno veliko hitrejši kot takrat, ko smo prvotno pričeli z vadbo.

 

Pridobili bomo maščobo

Ko prenehamo z vadbo, je verjetno, da bo prišlo do sprememb v sestavi telesa, tudi če prilagodimo sam vnos kalorij. Čeprav je zgolj mit, da se mišica ob prenehanju telovadbe spremeni v maščobo, izgubimo mišično maso, saj se naš metabolizem v mirovanju zmanjša, kar otežuje sam nadzor nad težo. Dnevna poraba kalorij se prav tako zmanjša in to povzroči neravnovesje med zaužitimi ter porabljenimi kalorijami.

 

Naša kardiovaskularna forma se bo zmanjšala

Podobno kot pri mišični rasti je povečanje kardiovaskularne kondicije posledica rednega draženja telesa, kar mu omogoča prilagajanje in krepitev. Redna kardiovaskularna vadba, še posebej, če je živahna in postavlja kardiovaskularnemu sistemu čedalje večje zahteve, povečuje sposobnost telesa, da uporablja kisik in s tem veča našo aerobno zmogljivost. Ko teh zahtev do kardiovaskularnega sistema ni več, se bo naša aerobna zmogljivost posledično

 

Tveganje za razvoj bolezni se poveča

Sedeči način življenja je povezan s številnimi kroničnimi boleznimi. Če ne bomo redno vadili, tvegamo razvoj:

  • debelosti
  • bolezni srca
  • sladkorne bolezni tipa 2
  • visokega krvnega tlaka
  • kapi
  • povišanega holesterola
  • metaboličnega sindroma
  • nekaterih vrst raka
  • osteoporoze
  • depresije in tesnobnosti

 

Vadba brez obiska telovadnice

Če imate zapolnjen urnik, poiščite učinkovite načine, da fizično dejavnost prilagodite svojemu dnevu. Pomembno je le, da vadbe ne zanemarite in, da svojemu telesu skozi celo letu nudite tisto kar potrebuje.