Decembrski prazniki so čas za druženje, razvajanje in so polni izobilja. Čeprav se pravzaprav imamo za športni narod, ta del leta le redko kdo od nas razmišlja o fitnesu. To je čas za uživanje, morebitno škodo bomo pa že popravili z novoletnimi zaobljubami.

Bogati kulinarični ponudbi se je res težko upreti, vseeno lahko z upoštevanjem nekaj preprostih pravil poskrbimo, da dodatne teže ne bo preveč.

  • Na zabavo ne pojdimo lačni

Zelo dobro je, če že pred prihodom na zabavo pojemo kakšen prigrizek. Tako se bomo lažje uprli veliki kalorični skušnjavi, ki jo zabava ponuja. Če smo vseeno prispeli sestradani, popijmo nekaj vode in šele po tem se spopadimo z bifejem.

  • Preusmerimo svojo pozornost

Veliko nas pozabi, da hrana ni bistvo praznične zabave. Največkrat na zabavo pridemo zaradi druženja. Predvsem pogovor in ples sta odlična načina, da nam hrana nehote uide iz glave.

  • Jejmo počasneje

Ne zaužijmo prazničnega obroka prehitro. Žvečimo hrano, uživajmo in si vzemimo čas. Naše telo potrebuje čas za prebavo in ​za to, da ​se počutimo zadovoljno. Če jemo prehitro, se bomo najverjetneje preobjedli.

  • Pazimo na količino zaužitega alkohola

Ta del leta je smo praviloma zelo družabni in imamo veliko priložnosti, da si nazdravimo. Seveda si lahko privoščimo kakšen kozarec vina, piva ali kaj močnejšega. Važno je, da smo pri tem zmerni in se zavedamo, da je lahko tudi pijača včasih kalorična bomba. Še posebej, ker postanemo ob njej velikokrat tudi lačni. In po nekaj kozarčkih še posebej radi posežemo po nezdravi hrani.

  • Pijmo več vode

Zadostna količina vode je potrebna za pravilno delovanje naše prebave. Pogosto je lakota pokazatelj premajhne hidriranosti telesa. Včasih pomaga že nekaj požirkov vode in več nismo lačni.

  • Bodimo izbirčni pri sladicah

Vsi vemo, da sta na primer orehova potica in prekmurska gibanica, kalorično lahko kar samostojna obroka. Nič drugače ni tudi z ostalimi sladkimi dobrotami, ki v prazničnih časih prežijo na nas. Seveda se jim ni treba popolnoma odpovedati. Zgolj na velikost porcije je treba paziti. V primeru, da neradi puščamo na krožniku, je pomembno, da si že na začetku izberemo manjši kos.

  • Privoščimo si dovolj počitka in spanja

Že ime božično novoletne počitnice pove, da je ta del leta namenjen počitku in ne dodatnemu stresu. Vzemimo si čas in se sprostimo. Uživajmo z družino in prijatelji, preberimo kakšno knjigo ali preprosto preživimo nekaj časa v naravi. Vsi vemo, da je dober spanec pomemben za marsikaj. Raziskave kažejo, da lahko pomanjkanje spanja pri človeku povzroči povečan apetit kar vodi k temu, da pridobimo na teži. Privoščimo si tako redno vsaj sedem ur spanja.