Povečanje telesne teže

Sladkor je v veliki meri krivec za to nadlogo. Takoj, ko ga zaužijete, ga telo hitro shrani v jetrih, tako da se raven krvnega sladkorja in inzulina stabilizirata. Če pa sladkorja ne boste jedli, se bo vaše telo uravnotežilo kar samo.

 

Povzroča zasvojenost

Vsi vemo, da sladkor učinkuje na našo težo, vendar mnogi verjetno še niste slišali, da povzroča tudi zasvojenost. Leta 2007 je James Cook testiral vpliv sladkorja na miši in rezultati so pokazali, da povzroča hujšo zasvojenost kot kokain. Pri zaužitju sladkorja telo namreč sprosti opioide in dopamin.

 

Abstinenčna kriza

Tako kot vsaka droga, tudi sladkor povzroči, da trpiš, ko ga na enkrat ne dobiš več. Abstinenčna kriza zaradi sladkorja resnično obstaja. Simptomi so različni. Od glavobolov, utrujenosti, nihanja razpoloženja in drugih učinki, podobni tistim ob razstrupljanju. Zato je pomembno, da količino sladkorja zmanjšujemo postopoma.

Utrujenost

Verjetno ste že nekajkrat opazili, da je po sladki pijači ali obroku edina stvar, ki jo želite narediti, da zaspite. Ko je vaš vnos sladkorja velik , je manj verjetno, da boste dobili hranila, ki jih vaše telo dejansko potrebuje za svoje delovanje. Konzumiran sladkor povzroči nenaden padec energije in poskrbi za občutek izčrpanosti.

 

Skrajšanje življenjske dobe

Poleg tega, da postanemo obilnejši in manj zdravi, se pričakovana življenjska doba zmanjšuje vsakič, ko zaužijemo veliko sladkorja. Znanstveniki verjamejo, da bi najnovejšo generacijo otrok lahko preživeli celo njihovi starši, ki so jedli bolj zdravo hrano kot njihovi otroci. Naj nam bo hrana naših (starih)staršev za vzgled!

 

Naredi nas lačne

Uživanje praznih kalorij sladkorja, ki so brez prave prehranske vrednosti, povzroči zgolj lakoto. Po sproščanju insulina, zaradi zvišanja ravni sladkorja, telo poskuša najti ravnovesje in znižati krvni sladkor. In to povzroči povečan apetit. Z lahkoto se lahko zataknemo v nikoli končanem ciklu lakote.

 

Slabo za gospodarstvo

Rastoča poraba sladkorja negativno vpliva tudi na gospodarstvo. Večina držav ga mora uvoziti, kar očitno veliko stane. Poleg tega sladkor povzroča številne resne bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca. Prav zato se stroški zdravstvenega varstva znatno povečajo.

 

Trebušna maščoba

Sladkor, shranjen v jetrih, gre večinoma v maščobo okrog trebuha. Ni presenetljivo, da je to pogosto najbolj osovražen del našega telesa. Če želimo naslednje poletje izgledati v naših oblačilih atraktivno, pozabimo na sladkor!

 

Uničevanje zob

Karies je zgolj samo še en škodljiv učinek, saj se nekatere bakterije v ustih hranijo s sladkorjem. Za zobe je treba skrbeti celo življenje in tudi stroški, ki gredo za zobozdravnika, niso ravno majhni. Z manjšo porabo sladkorja se zmanjša tudi nastanek kariesa.

 

Slabša koža

Obstaja pomembna povezava med zdravjem kože in količino sladkorja, ki ga zaužijemo. Vsakdo se vedno poskuša znebiti gub in imeti gladko kožo. Z uživanjem manj ali nič sladkorja ter več zdrave hrane boste vsekakor pripomogli k temu, da bo vaša koža lepša in bolj gladka.

 

Vpliv na krvni tlak

Presežek sladkorja lahko povzroči visok krvni tlak. Rezultat je povezan zgolj s fruktozo, vrsto sladkorja, ki ga najdemo v namiznem sladkorju. Še posebej to velja za moške.

 

Negativni učinki na možgane

Kognitivna okvara in izguba spomina sta tesno povezani s prekomerno porabo sladkorja. Poleg tega so študije pokazale, da so otroci, ki pijejo več sladkih pijač pred testi, slabši od drugih.

 

Vzrok bolezni

Poleg sladkorne bolezni in bolezni srca, obstaja še več bolezni, ki jih lahko povzroči sladkor. Sladkor je povezan tudi z depresijo, Alzheimerjevo boleznijo in različnimi alergijami na hrano. Na žalost je nedavna študija pokazala, da sladkor hrani rakaste celice in pomaga pri njihovi rasti.

 

Povzroča vnetje

Vnetje je del imunskega odziva in ni vedno slaba stvar. Toda uživanje sladkih živil lahko povzroči pretirano in neprimerno vnetje, ki spodbuja le staranje in različne bolezni.

 

Zatira rastni hormon

Proces staranja lahko upočasnimo tako, da naravno povečamo proizvodnjo človeškega rastnega hormona. Če želimo to narediti, se poskusimo preprosto držati stran od živil, ki vsebujejo veliko sladkorja. Vadba, zdrava prehrana in preprečevanje stresa lahko prav tako pomagajo.

 

Na splošno škodljiv

V zmernih količinah je uživanje sladkorja v redu, saj je naravno prisoten v veliko živilih. Vendar pa sam po sebi ne vsebuje hranil, beljakovin, zdravih maščob ali encimov. Zgolj  prazne kalorije, ki med prebavo potegnejo minerale iz telesa.

 

Zamasti organe

Sladkor ne povzroča zgolj vidne maščobe ampak zamasti tudi naše notranje organe. Prehrana z visoko vsebnostjo fruktoze lahko povzroči, da se kroglice maščobe naberejo okoli naših organov. Če se počutimo, da potrebujemo sladkor, jejmo raje sadje, ki vsebuje tudi veliko vlaknin in to pomaga zmanjšati šok v našem telesu.

 

Uničuje jetra

Sladkor in alkohol imata podoben toksični učinek na jetra, ker ju ta presnavlja na enak način. Vsa fruktoza, ki pride v telo, preobremeni jetra, kar vodi do morebitne poškodbe tega pomembnega organa.

 

Zvišuje holesterol

Nasičene maščobe smatramo že dolgo časa za glavni razlog visoke ravni holesterola in za pomemben dejavnik bolezni srca. Pravi povzročitelj je sladkor, ne maščoba.

 

Motnje presnove

Visok vnos sladkorja lahko privede do simptomov, znanih kot klasični presnovni sindrom. To pomeni povečanje telesne mase, abdominalno debelost, zmanjšanje HDL in povečanje LDL, zvišan krvni sladkor, zvišane trigliceride in visok krvni tlak.

 

Visoke ravni sečne kisline

Vnos fruktoze je povezan s povečanjem ravni sečne kisline. Raven se uporablja kot marker toksičnosti za fruktozo in je dejavnik tveganja za bolezni srca in ledvic. Prav zato se izogibajmo sladkorju, kolikor se lahko!

 

Tihi ubijalec

Prekomerno uživanje fruktoze zmanjšuje učinkovitost delovanja leptina. Leptin je hormon, ki pošilja signale iz možganov, ko imate dovolj hrane. Če ne deluje, lahko zlahka povzroči prekomerno hranjenje in debelost. Žal ni opozorilnih znakov ali simptomov. Uničuje naše telo, ne da bi ga opazili.

 

Vpliva na razpoloženje

Mnogi posegajo po hrani, zlasti po sladkarijah, da bi se počutili bolje, ko jim ne gre preveč dobro. Presenetljivo je, da je učinek ravno obraten. Študija je pokazala, da obstaja povezava med depresijo in uživanjem sladkih bonbonov. Pri ljudeh z inzulinsko rezistenco možgani sproščajo namreč nižje ravni dopamina.

 

Togost krvnih žil

Dodani sladkorji povzročajo v krvi preveč insulina, kar negativno vpliva na naše arterije. Celice gladkih mišic okrog krvnih žil rastejo hitreje kot običajno. Toge stene arterij vas pripeljejo do visokega krvnega tlaka.

 

Genetska odvisnost

Že omenjena zasvojenost s sladkorjem je lahko genetska. Ljudje, ki so imeli genetske spremembe v hormonu, imenovan grelin, so običajno uživali več sladkorja kot tisti, ki niso imeli genskih sprememb. Ta hormon pove možganom, da smo lačni.

 

Vir: healthy-sporty-beautiful.com